хостинг

Смяна на парола за cPanel

Паролата за cPanel можете да смените, като влезете в акаунта си в нашия сайт и отидете на “Моите услуги”: http://www.hostbulgaria.com/Client/Services
В таблицата с хостинг акаунтите кликнете на “парола” срещу съответния хостинг акаунт (фиг.1).
HostingPassword1.png
В полето попълнете новата парола, която трябва да е с дължина поне 6 знака и да не съдържа в себе си потребителското име. След това кликнете на бутона “Запиши парола” (фиг.2).
HostingPassword2.png
В резултат трябва да получите съобщение, че паролата за съответния хостинг акаунт e успешно променена.

Оптимизация на уеб сайт

При използване на споделен хостинг, е важно никой от сайтовете на сървъра да не изразходва прекален много ресурси, тъй като така пречи на работата на останалите сайтове. Следните съвети ще ви помогнат да оптимизирате работата на вашия сайт. Конкретно за някой CMS системи сме публикували и отделни статии.

1. Прегледайте си сайта за инсталирани излишни модули и ги премахнете.
2. Премахнете статистическите модули тъй като при всяко отваряне на
страница се пише в базата данни статистика. Използвайте статистиката в
Cpanel или външна статистика като Google Analytics, Tyxo.bg и т.н.
3. Проверете дали в коментарите или форума ви не се поства спам или не
се прявят спам регистрации.
4. Системи за покзване на рекламни банери - ако нямате активна
рекламна кампания, не ползвайте системата да показвате вашия си банер
или други картинки. Сложете директен линк към картинката. Тези системи
логват много статистика и натоварват mysql (PhpAdsNew, OpenAds).
5. Не изпозлвайте gzip компресиране на сайта си тъй като това създава
неточно впчатление че сайта ви хаби много ресурси. (вижте в опциите на
cms системата ви и го изключете).
6. Активирайте cache!!! WordPress има такава функционалност (http://wordpress.org/extend/plugins/wp-super-cache/). За joomla
инсталирайте PageCache от този сайт: http://www.joomlaperformance.com/ и разгледайте другите съвети.
7. Натоварване може да има от PHP чат, ShoutBOX.
8. Не генерирайте снимки, водни знаци и thumbnails динамично с php, а
използвайте статични картинки.
9. Не записвайте снимките и картинките в базата данни, а в файловата система.
10. За xml feeds използвайте http://www.feedburner.com/
11. Ако сайта ви е с много страници, може да укажете на търсачките да индексират всяка страница през 10 секунди, а не да пускат зявка към всичките ви страници наведнъж и да претоварват сайта. Това став файла robots.txt чрез следния текст:
User-agent: *
Crawl-delay: 10
12. php кеш - http://pear.php.net/manual/en/package.caching.cache-lite.intro.php, smarty кеш - http://www.smarty.net/manual/en/caching.php
13. Ако ползвате Drupal пробвайте Drupal static cache

[Прочетете и специалната статия за WordPress]

[Прочетете и специалната статия за Joomla]

Оптимизация на WordPress

Ако вашият WordPress сайт натоварва хостинг сървъра, можете да предприемете следните действия за оптимизация на производителността:

- Проверете дали нямате излишни плъгини инсталирани и ги премахнете
- Премахнете плъгините събиращи статистика (Counterize, Wassup, ...). В cpanel има статистика от Awstats, а също можете да ползвате Google Analytics или Tyxo.bg
- Инсталирайте FeedBurner плъгин за WordPress и ползвайте FeedBurner за вашите feed-ове.
- Други плъгини които може да помогнат са Optimize DB и Bad Behavior
- Съвети за оптимизация от WP: http://codex.wordpress.org/WordPress_Optimization
- Спрете revisions и изпълнението на cron при всяко отваряне на wordpress. В wp-config.php добавете:

define('WP_POST_REVISIONS', false);
define('DISABLE_WP_CRON', 'true');

Създайте cron задача от контролния панел на хостинг акаунта (заменете domain.com с вашия домейн):

45 3 * * * curl -sS "http://domain.com/wp-cron.php?doing_wp_cron"

Допълнително можете да изтриете старите версии да не запълват базата данни:

DELETE FROM wp_posts WHERE post_type = "revision";

Едни от най натоварващите плъгини за WP са SEOLinks и yarrp.
- Изключете таговете в SEOLinks за да намалите неколкократно натоварването от този плъгин.
- Настройте yarrp да генерира линковете само веднъж при създаване на нова статия, а не при всяко отваряне на статията.

Понякога и други плъгини могат много да забавят отварянето на страниците като примерно related links. Добре е при бавно отваряне да деактивирате плъгините един по един и да наблюдавате ефекта върху сайта.

- Може да използвате cloudflare.com за да намалите натоварването над сървъра. Първо деактивирайте други кеш плъгини като SuperCache, TotalCache и подобни. След това, създайте акаунт в Cloudflare и добавете там вашият сайт. Това става най-удобно от контролния панел на хостинг акаунта. За да е активен cloudflare, иконата за www.vashiat-sait.com трябва да е активна (оранжева). Имайте предвид че това ще покрие само поддомейна www. Домейна без www ще трябва да го пренасочите към www с .htaccess. Ако желаете и двете да се покрият от Cloudflare, ще трябва да регистрирате акаунт директно в cloudflare.com и да смените DNS сървърите на домейна с техните (но това има недостатъка че при промяна на ip адреса на сървъра, ще трябва ръчно да го редактирате в Cloudflare).

Пренасочването към www става с .htaccess файла в главната директория на wordpress (ако не го виждате, проверете дали файловия мениджър или ftp програмата са настроени да показват скрити файлове).

RewriteEngine On
# redirect to www
RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.
RewriteRule ^(.*)$ http://www.%{HTTP_HOST}/$1 [R=301,L]

След като влезете в настойките на cloudflare, изберете опцията Flexible SSL. Също така сложете настройка "Browser Cache Expiration" да бъде "Respect Existing Headers".

От Page Rules добавете следните три правила (заменете domain.com с вашия сайт). Подредбата е от значение:

*domain.com/wp-login.php*
*domain.com/wp-admin*
*domain.com/*

cloudflare-wp.png

Звездичката отпред означава че правилото се прилага както за domain.com така и за www.domain.com. Ако сайта е настроен да се отваря само по единия от двата начина с пренасочване, е по-добре в правилата да махнете звездичката. Ако я оставите и имате примерно поддомейн shop.domain.com, правилата ще важат и за този сайт което може да не е желателно.

В wordpress е необходимо да се добави плъгин който да изчиства кеш-а в cludflare всеки път когато обновите нещо в сайта. Cloudflare имат собствен плъгин: https://bg.wordpress.org/plugins/cloudflare/ но при него (поне във версия 3.0.6) не работи именно тази функционалност която ни трябва: "Automatic Cache Management". Затова може да ползвате плъгина https://bg.wordpress.org/plugins/sunny/
В плъгина трябва да въведете Global API Key (намира се в Settings в Cloudflare), както и да активирате следните опции:

* Purge homepage whenever post updated
* Purge associated pages
* Hide admin bar on public-facing pages

Ако използвате Captcha защита за регистрациите, трябва да имате предвид че стандартните защити, които генерират различна картинка при всяко зареждане на страницата няма да работят, тъй като страницата е кеширана в Cloudflare. Затова най-добре е да инсталирате плъгин който ви позволява да дефинирате един въпрос. Например https://bg.wordpress.org/plugins/wp-no-bot-question/
Въпросът може да е примерно "Напишете годината на създаване на българската държава"

Горните Page Rules ще засегнат и всички поддомейни. Те са предвидени да работят когато сайта се отваря едновременно с и без www. Но ако освен www имате и други поддомейни, ще трябва да замените първата замените звездичката в началото с www (или ако сайта ви ще се отваря без www, тогава да я махнете нацяло). В този случай ще трябва да имате и .htaccess правило пренасочващо към www както е показано по-горе.

Ако потребители се регистрират и публикуват коментари, или ползвате woocommerce модул за електронен магазин, вероятно сайта няма да работи добре заради кеша на cloudflare. Коментарите могат да се заменят с Facebook коментари ( https://ru.wordpress.org/plugins/facebook-comments-plugin/ ) или Disqus ( https://ru.wordpress.org/plugins/disqus-comment-system/ ). За магазин няма лесно решение (може да се настрои локален кеш като W3 Total Cache, но има специфични настройки за да не се пречи работата на магазина).

Добавен домейн

Повечето доставчици на хостинг услуги предлагат възможност за хостване на няколко сайта в един хостинг акаунт. Това е възможно посредством опцията "Add-on domain" или "Добавен домейн" на хостинг акаунта. Ако Вашият хостинг акаунт има такава възможност в него вие можете да хоствате няколко автономни, независещи един от друг уеб сайта. Добавянето на домейн, както и съпътстващите го процедури се прави от контролният панел на хостинг акаунта, раздел "Домейни" -> подраздел "Добавени домейни" (Фиг.1)

addon_1.png

За да добавите домейн е необходимо да попълните информацията в секция "Създай Добавен домейн" (Фиг.2)

addon_2.png

1. В полето "Нов домейн" се изписва домейна, който желаете да добавите.

2. Полето "Поддомейн/FTP потребителско име" се попълва автоматично, но можете да го променяте. При добавянето на нов домейн към хостинг акаунта, се създава и отделен FTP потребител за него, като имате възможност да използвате и главният FTP потребител, който е валиден за целият хостинг акаунт.
ЗАБЕЛЕЖКА: Ако сте достигнали лимита на FTP потребители за хостинг акаунта, добавянето на домейн ще бъде неуспешно, поради невъзможност да се създаде отделен FTP потребител за новият домейн.

3. В полето "Коренна директория" се дефинира директорията, в която ще бъдат поместени файловете за сайта съответстващ на "новият добавен домейн". Тази директория по подразбиране се създава в public_html на вашият хостинг акаунт. Името по подразбиране съответства на добавяният домейн, но може да го промените според вашето желание.
СЪВЕТ: Ако не желаете файловете на "добавеният домейн" да са в една и съща директория с файловете на основният сайт и желаете нещата да изглеждат малко по-подредени, в полето "Коренна директория" можете да изтриете "public_html/" и така директорията за "добавеният домейн" ще бъде създадена отделно.

4. В полето Парола, трябва да въведете желаната от вас парола или да използвате системата за генериране на парола, която ще създаде такава автоматично. Индикатора по полето показва силата на вашата парола, т.е. до каква степен тя е устойчива на налучкване от автоматизирани програми. Ако сте въвели паролата ръчно е необходимо да я повторите в полето Парола (отново), но ако сте я генерирали автоматично тя ще бъде въведена.

5. Натискате бутона "Добави домейн" (Фиг.3)

addon_3.png

След като системата извърши необходимите процедури по създаването на нов виртуален хост, нова дирекотрия и нов FTP потребител за добавеният домейн, издава съобщение за успешното му добавяне към вашият хостинг акаунт. (Фиг.4)

addon_4.png

При връщане в подраздел "Добавени домейни" вашият новодобавен домейн, ще бъде показан в информационната таблица в долната част на страницата заедно с всички останали "добавени домейни" (фиг.5).

addon_5.png

ВНИМАНИЕ: За да насочите новодобавеният домейн към хостинг акаунта, е необходимо да зададете същите DNS сървъри, които съответстват на основният домейн.

Създаване на email акаунт

Една от възможностите на хостинга е да изпращате или получавате електронна поща през email адрес от типа ime@moidomain.com. За целта е необходимо да създадете желаните от вас пощенски акаунти на сървъра. Това можете да направите от контролния панел на вашият хостинг акаунт, раздел "Електронна поща" (фиг.1)

mail_acc_creat_1.png

Необходимо е да влезете в подраздел "Пощенски акаунти" където са изброени текущите пощенски кутии (ако има вече създадени) и ви се предоставя възможност да създадете нов акаунт (фиг.2)

mail_acc_creat_2.png

1. В полето Email изписвате името/думата, които желаете да стои пред знака @ в email адреса. От падащия списък изберете, кой домейн да стои след знака @ за да бъде формиран цялостният email адрес. ЗАБЕЛЕЖКА: Ако в хостинг акаунта има само 1 домейн, няма да имате възможност за избор, но тъй като хостинг плановете на Хост България предоставят възможност за хостване на повече от 1 домейн, в този списък е възможно да има изброени всички, които сте добавили предварително.

2. В полето Парола, трябва да въведете желаната от вас парола или да използвате системата за генериране на парола, която ще създаде такава автоматично. Индикатора по полето показва силата на вашата парола, т.е. до каква степен тя е устойчива на налучкване от автоматизирани програми. Ако сте въвели паролата ръчно е необходимо да я повторите в полето Парола (отново), но ако сте я генерирали автоматично тя ще бъде въведена. ВАЖНО: Не забравяйте да си копирате генерираната парола (фиг.3)

mail_acc_creat_3.png

3. В полето Квота, задавате размера на пощенският акаунт в мегабайти. Имайте предвид, че твърде малката стойност може да създаде проблеми при бързото и изчерпване и може да възпрепядства получаването на нови email съобщения, докато не се освободи място (триене на ненужното съдържание)

4. След натискането на бутона "Създай" вашият пощенски акаунт е вече факт (фиг.4)

mail_acc_creat_4.png

5. Ако желаете да кофигурирате пощенски клиент като Outlook Express или Mozilla Thunderbird ще са ви необходими, основните настройки (фиг.5)

mail_acc_creat_5.png

6. При връщане в подраздел "Пощенски акаунти" вашият новосъздаден email акаунт, ще бъде показан в информационната таблица в долната част на страницата заедно с всички останали пощенски акаунти (фиг.6). В същата таблица можете да извършвате и различни операции с пощенските акаунти, като изтриване на акаунт, промяна (увеличаване/намаляване) на квотата, промяна на паролата в случай, че сте я забравили или кофигуриране на сигурността.

mail_acc_creat_6.png

Управление на хостинг

Какво е хостинг

Уеб хостинг е услуга, която позволява да качите сайта си на сървър, така че да е е видим за посетителите от цял свят и денонощно. Обикновено хостинга е споделен - на сървъра има много потребители, като всеки от тях е наел малка част от ресурсите на сървъра за определен период от време.

За да се използва услугата хостинг, е необходимо собственика на сайта да притежава домейн и да насочи домейна към сървъра.

Хостинг акаунтите се управляват от контролен панел. Хост България изпозлва най-добрия контролен панел за линукс съвъри - cPanel.

Другите два вида хостинг услуги са VPS (виртуален сървър) и нает сървър. VPS представлява обикновен сървър, на който са инсталирани няколко независими една от друга операционни системи. Всяко система ползва част от процесорните ресурси, част от паметта, част от дисковото пространство и т.н. По този начин потребителите имат пълен достъп за администрациа на виртуалния си сървър, както и доста повече ресурси в сравнение с споделения хостинг. Наетия сървър се контролира изцяло от клиента и хостинг компанията поддържа най-вече хардуера и мрежовата свързаност. Тези два вида хостинг са по-скъпи и се изпозват големи сайтове или такива, които изразходват ресурси (процесор, памет, бази данни).

Какво е уеб сайт

Уеб сайт (уебсайт) се състои от страници с информация. Всяка страница може да съдържа текст, изображения, видео и др. Всяка страница има адрес (URL). Началната част на адреса е името на сайта (домейн), а осталаналата част от адреса показва коя е конкретната страница от този сайт. Страниците обикновено са текстови файлове, които са разположени на хостинг сървър.

За да се изгради един сайт, основните стъпки са:
1. Избира се домейн на сайта. Например www.hostbulgaria.com и се регистрира за 1 или повече години.
2. Авторът на сайта написва текстовете на страниците и ги запазва във файлове, които могат да се казват например domains.aspx и hosting.aspx 3. Закупува се хостинг - т.е. наема се място на сървър където да се качат файловете.
4. След качването, те ще се виждат така: www.hostbulgaria.com/domains.aspx и www.hostbulgaria.com/hosting.aspx.

Вместо стъпки 3 и 4, друг популярен метод да се качи информацията на сайта е ползването на готова система за управление на съдържанието. Има много такива безплатни системи, като най-популярните са включени директно в контролния панел на хостинг акаунтите, които Хост България предлага.

Разпространи съдържание