Сигурна връзка с FTP

Използването на FTP е възможно единствено чрез сигурна връзка с TLS или SFTP!

Напоследък стават все по-разпростанени FTP вируси, с които се заразявате при посещение на заразен сайт. Ако вашата антивирусна програма не го спре, вирусът събира вашите запаметени пароли за FTP логин или подслушва връзката ви със сървъра и взима паролата докато се логвате с FTP.

За да не бъде открадната паролата от FTP програмата ви, или не трябва да я запаметявате или трябва да ползвате програма, която поддържа Master password. Master password е парола която заключва всички ваши FTP пароли. Неохбодимо е да помните единствено Master password паролата. Без Master паролата не могат да се възстановят другите пароли, така че не я забравяйте!

За да не бъде открадната паролата чрез подлсушване на FTP връзката ви към сървъра се използва TLS или SFTP криптиране на тази връзка.

Ще разгледаме как се правят тези настройки във Firefox и WinSCP.

Работа с Firefox + FireFTP

1. Инсталирайте FireFtp
2. Активирайте Master Password във FireFox.
firefox-master-password.png

3. Стартирайте FireFtp от менюто Tools на Firefox
4. Кликнете горе в ляво бутона "Create an account"
5. Попълнете логин информацията в Main таб. За host напишете името на сървъра за да избегнете предупреждения за грешки в сертификата (примерно zen.r1servers.com, seo.r1servers.com, ...). Името на сървъра може да вземете от мейла, който сте получили при откриване на хостинг акаунта.
fireftp1.png

6. Във Connection таб, отбележете Passive Mode и Auth TLS
fireftp2.png

7. Кликнете OK на прозореца за настройки и след това кликнете Connect.


Работа с WinSCP

1. Свалете WinSCP Installation Package.
2. В секцията "Protocol", изберете FTP + TLS Explicit encryption. За "Host name" напишете името на сървъра за да избегнете предупреждения за грешки в сертификата (примерно zen.r1servers.com, seo.r1servers.com, ...). Името на сървъра може да вземете от мейла, който сте получили при откриване на хостинг акаунта.
winscp1.png

3. Отблележете "Advanced options" долу в ляво, след това на Connection в лявото меню. Маркирайте "Passive mode".
winscp2.png

4. Кликнете бутона Save и изберете някакво име. Ако желаете да се запамети и логин паролата, е необходимо да изпълните и следващата стъпка за създаване на Master Password. Накрая кликнете Login и би трябвало да влезете успешно в акаунта си.
5. За да създадете Master Password, която да пази всичките ви ftp пароли, отидете най-горе в менюто на Options, после изберете Preferences. Отляво кликнете на Security и отбележете "Use master password".
winscp3.png


Друг сигурен начин за връзка е SFTP. След като изберете този протокол в WinSCP, редактирайте и полето "Port number" като замените 22 със 39141.
winscp4.png

Работа с Cute FTP

1. Създайте профил на ftp акаунта

2. Настройките които трябва да зададете в Type.

3. След като тръгне да се свързва, ако ви излезе подобен прозорец, натиснете - YES!

4. Вече сте вътре!